Senaste nytt från Friluftsmat!

Friluftsmat har utökat sortimentet med laktosfria produkter

Vi har nu laktosfritt mjölkpulver, både med normal fetthalt och med låg fetthalt.
Laktosfritt helmjölkspulver innehåller 26% fett och är gjord på helmjölk där laktosen tagits bort.

När du blandar ut pulvret enligt anvisningarna, blir fetthalten ca 3%. Önskar du högre fett och proteinhalt i mjölken, kan du blanda den med mindre än den föreslagna vattenmängden. Du kan på så vis höja både fett och proteinhalten vesentligt i det du dricker eller äter.

Komjölken pastöriseras och spraytorkas, och  laktosen är avlägsnad  med hjälp av filtrering och därefter med tillsats av enzymet laktat som reducerar laktos till glukos och galaktos.
Laktosfritt mjölkpulver med låg fetthalt är gjord på samma sätt, men med skummjölk.

Hur mycket laktos innehåller produkterna?

Både det laktosfria helmjölkspulvret och skummjölkspulvret är laktosreducerat till mer än 99,5%, viket innebär att det kan finnas en mycket liten mängd laktos. Normalt tolereras denna mängd väl av laktosintoleranta personer.

Vad är skummjölk?

Skummjölk är mjölk från vilken grädden avskilts genom separering. Den innehåller alla mjölkens näringsämnen utom fett och fettlösliga vitaminer såsom A och D.

Vad är skillnaden mellan helmjölkspulver och skummjölkspulver?

Helmjölkspulver innehåller 26% fett, och de fettlösliga vitaminerna som normalt förekommer i ”vanlig mjölk”. Den blir mer fyllig och mer närings och energirik än skummjölken. Helmjölkspulver finns inte i traditionella matvarubutiker, och definitivt inte som laktosfri.
Skummjölkspulvret innehåller i princip inget fett alls, kanske 0,05% och är den typ av mjölkpulver som finns i matvarubutikerna. Det finns inte som laktosfri variant i vanliga matvarubutiken.

Nya produkter på gång!

Vi kommer inom kort tid att lansera våra populära pannkakor, som både laktosfri och glutenfri variant.
Redan i dagsläget har vi laktosfri potatismos – ytterligare en delikatess. Enkel att tillaga – tillsätt endast vatten, rör om och ät.

5 bästa tilltuggen för vintern

Lufttorkade frukter – den nya sortens snacks för friluftsliv!

Jordgubbar:
– Snabb energi (85 % kolhydrater)
– 350 kcal / påse
– Mjuka & naturligt söta
– Ekologiska
– Återförslutningsbar påse

Kiwi:
– Exotiska
– Rika på C-vitamin
– Naturlig syrlig smak
– Återförslutningsbar påse

Äpple:
– Skivor med skal för bättre konsistens & smak
– 1 påse motsvarar 400 gram färska äpplen
– Höjer blodsockret snabbt
– Återförslutningsbar påse

Päron:
– Naturligt söta
– Tuggmotstånd
– Hög andel kolhydrater

Banan:
– 45 gram (1 påse) motsvarar ca 4 st bananer
– Rik på kalium
– +80 % kolhydrater

 

 

 

 

Tips för enklare matlagning utomhus!

– Öppna länken
– Fyll i uppgifter
– Ta del av recept, tips & erbjudanden

Klicka här! http://eepurl.com/9lOXj

Proteinrik bönpasta med sojafärs & grönsaker (2 port)

Den här rätten är perfekt för dig som vill spara tid och äta bättre!

Du behöver:
2 portioner bönpasta
Valfri påse sojafärs
1/3 påse Friluftsmats Paprika
1/3 påse Friluftsmats Tomat
1/3 påse Friluftsmats Gul lök
1 nypa Friluftsmats Purjolök
Vatten
Olja
Salt & peppar

Gör så här:
Täck färs och grönsaker med vatten och låt ligga 5 min.
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Häll bort vattnet och fräs färsen och grönsakerna i olja ca 2 min.
Blanda samman röran och pastan.
Smaka av med salt & peppar och servera!

5 enkla anledningar!

5 enkla anledningar till varför många väljer Friluftsmat!

1. Spara tid genom att köpa lufttorkade produkter.

2. Laga mat i naturen och lär dig något nytt.

3. Ät bättre och lev mer hälsosamt.

4. Bekvämt med färdigblandade måltider som endast kräver tillagning.

5. Använd lufttorkade råvaror utan tillsatser och få andra att beundra dig.

 

Dagens Recept: Sojafärs med snabbris & grönsaker!

Sojafärs med snabbris & grönsaker – 2-3 portioner

Ingredienser:
1 påse (ca 80 gram) valfri Sojafärs
3 dl Snabbris
1/2 påse Friluftsmats Tomat
1/2 påse Friluftsmats Röda Paprika
1/3 påse Friluftsmats Vitlök
1/4 påse Friluftsmats Gula lök
1 nypa Friluftsmats Purjolök
4-5 dl vatten
Salt & Peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom kryddor i en kastrull. Koka upp & sjud 2-3 minuter. Smaka av med salt & peppar.

Tips! Servera med nybakat Pannbröd

 

Recept: Renkorv, gräddstuvad potatis och sallad


Renkorv med Gräddstuvad Potatis & Rotfrukssallad – 2 portioner

Användbara länkar:
Hur gör jag med de torkade produkterna?

Du behöver:
Korv
2 st Friluftsmats Renkorvar
Stuvad Potatis
1 påse lufttorkad potatis + ca 1 dl kallt eller varmt vatten.
2 dl Friluftsmats Gräddpulver
2 msk Vetemjöl
Salt & Vitpeppar
1 msk lufttorkad Gräslök
5 dl kallt vatten
Rotfrukssallad
1/2 dl Friluftsmats Morot
1/2 dl Friluftsmats Palsternacka
1/2 dl Friluftsmats Rödbetor
Valfria kryddor
Matolja, gärna olivolja
Kallt vatten så det täcker de torkade grönsakerna ca 1,5 dl.

Gör så här:
Rotfruktssalladen:
Blanda morot, palsternacka, rödbetor med det kalla vattnet och låt stå ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt matoljan och kryddorna och rör om. Servera.
Stuvad potatis:
Blötlägg potatisen med kallt eller varmt vatten så det täcker potatisen, 10-15 minuter.
Blanda gräddpulver, vetemjöl, kryddor och purjolöken i grytan. Tillsätt det kalla vattnet och rör om. Tillsätt de uppblötta potatisarna. Rör om ordentligt. Koka ca 5  minuter på svag värme under omrörning. Smaka så potatisarna är så mjuka som du vill ha dem. Servera.
Skiva upp korven och servera med sallad och potatis!

Tips! Avnjuts bäst med en landskapsutsikt.

Inköpslista

Från friluftsmat:
1 förpackning renkorv
1 påse gräddpulver
1 påse potatis
1 påse morot
1 påse rödbetor
1 påse palsternacka
1 påse purjolök
1 flaska olivolja

Ta med hemifrån:
mjöl
salt och vitpeppar
örtkryddor till salladen

 

 

 

Köp Fisksoppa – Få Pannbröd på köpet!

Vid köp av minst 1 st Fisksoppa skickar vi just nu med 1 st Pannbröd utan extra kostnad!

OBS! Erbjudandet gäller endast t.o.m. 2014-10-31 .

Dagens Recept!

Rotfruktsgratäng  2-4 portioner

Ingredienser:
1 dl Lufttorkad morot
1 dl Lufttorkad palsternacka
1 dl Lufttorkad potatis
1 msk Lufttorkad vitlök
1 dl Lufttorkad gul lök
1 dl Gräddpulver
1 dl Mjölkpulver
2 msk Äggulepulver

Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser med 4 dl kallt vatten. Låt stå 10 min. Stek på svag värme under lock ca 15 min.

Tips! Servera med Friluftsmats torkade Renkorv eller Älgkött.

Vad önskas till lunch idag?

Sojafärs med Vitlök, Tomat & Pannbröd – 4 port

Dagens recept

Ingredienser till 4 personer:
1 påse valfri torkad sojafärs
3-4 msk lufttorkade vitlöksskivor
1 näve lufttorkad Tomat
1 påse Pannbröd
Valfria kryddor
Vatten

Gör så här:
Blötlägg sojafärsen, vitlöken och tomaten. 
Blanda pannbröds-mixen med 1 dl vatten, knåda, låt jäsa. Se fler tips om hur du bakar brödet!
Dela degen till 4 bröd, platta ut och stek i fett.
Stek färsen, vitlök, tomat och kryddor i fett.

Servera!


Dagens recept!

Raggmunk med rårörda lingon

 

Grundrecept på raggmunk 4 port:

Ingredienser:
1 påse Friluftsmat Potatis
0,3 dl Friluftsmat Heläggspulver
1 1/2 dl vetemjöl
6 msk Friluftsmat Mjölkpulver
salt
3,4 dl vatten
Rårörda lingon:
önskad mängd sockrade lingon
önskad mängd kallt vatten

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna till raggmunkarna och stek på medelvärme.
Blanda samman lingonen och vattnet. Låt stå 10 min. Lägg upp lingonen brevid de färdigstekta raggmunkarna och avnjut.

OBS! Kommer snart som färdig produkt.

Gratis receptbroschyr vid köp!

Friluftsmats Receptbroschyr

Sista lådan med broschyrer!

Vid köp av Friluftsmats produkter skickar vi nu med en 20 sidor lång receptbroschyr, innehållande hela 30 nya friluftsrecept med tillhörande bilder. Alla utvecklade för matlagning utomhus!

Mättande recept på diverse soppor, grytor, omeletter, äggröror, pannkakor, efterrätter, energirika frukostar, samt tillbehör som stuvad spenat och tomatsalsa kommer att expandera din passion för matlagning utomhus.

Förutom recepten innehåller broschyren olika metoder för matlagning, enkla lathundar för produkterna, samt massor av tips och trix som får dig att glänsa lite extra i ditt gasolkök.

Gäller så länge lagret räcker! Ca 100 st broschyrer kvar.

 

Dagens Recept!

Pannkakor på fjället eller i båten – kan det bli mer svenskt?

Klassiska Pannkakor med Äppelfräs

Ingredienser:

1 påse Klassiska Pannkakor
1 påse lufttorkade äpplen
1/4 kåsa socker
några stänk kanel
vatten

Gör så här:

  • Tillaga pannkakorna enligt bruksanvisningen.
  • Blanda äppelskivorna med lika delar vatten. Vänta 10 min.
  • Fräs äppelskivorna tillsammans med sockret, kanelen och lite vatten hastigt.
  • Servera!

Tips!

Drick vattnet som du blötlagde äppelskivorna i. Det smakar lite som saft, och är nu dessutom fullt av fruktos och viktiga antioxidanter!

 

Fullkornscouscous med morötter, purjo och pumpafrön

Dagens recept!

Vad sägs om denna exotiska maträtt på fjälltoppen? Efter några dagars vandring börjar det suga i tarmen efter vanlig normal mat som ex morötter med lite spänst och tuggmotstånd i. Ät den som den är eller kanske är det gott med en soppa till? Kan vara gott och tillräckligt med ett glas mjölk till.

Couscous, helt vegetarisk variant med morötter, purjolök och pumpakärnor

2 rejäla portioner
2 dl fullkornscouscous
2 msk torkade morötter
1 msk torkad purjolök
2 msk pumpakärnor eller valnötter
lite salt
2,5 dl vatten
Gör så här:
Koka vattnet.
Mät upp de torra ingredienserna och lägg dem i det kokande vattnet.
Ta av grytan och låt det stå ca 5 minuter. Rör om så det blir lite luftigt och fluffigt.
Ät.

Det bara rasar in recept från våra kunder…har du något?

Bananpannkaka med choklad

Ca 5 pannkakor
2,5 dl Friluftsmat.nu Klassiska pannkakor
3 dl vatten
1/2 dl hackade torkade bananer
1/2 dl hackad choklad
Gör så här:
Blanda ihop allt och låt det stå ca 10-15 minuter.
Stek pannkakorna i stekfett.
Njut.

Du har väl inte missat?

Stor del av vårt sortiment går att köpa i Naturkompaniets butiker runt om i Sverige! Se under ”Återförsäljare”

Viktig information till dig som beställer denna vecka, dvs vecka 24, 2014

På grund av utbildning av personalen, kommer denna veckas beställningar att skickas måndag 16 juni.
Delar av friluftsmat.nu sortiment finns även hos de flesta Naturkompaniet butikerna.

123